Методична комісія сільськогосподарських професій

Склад комісії  :

1. Цвіркун Світлана Михайлівна – старший майстер

2. Трояк Володимир Володимирович – викладач спецдисциплін

3. Натальчук  Юрій Іванович – викладач спецдисциплін

4. Лебеденко Геннадій Миколайович – майстер виробничого навчання

5. Дехтярук Юрій Миколайович – майстер виробничого навчання

6.Леонець Леонід Михайлович – майстер виробничого навчання

7. Новіцький Володимир Миколайович – майстер виробничого навчання

8. Огойко Григорій Вікторович – майстер виробничого навчання

9. Вітковський Віталій Станіславович – майстер виробничого навчання

Проблема,  над якою працює  методична комісія сільськогосподарських професій:

« Практико-орієнтовані технології навчання, як шлях формування професійної компетенції випускника»

Робота методичної комісії за сычень  2023-2024 н.р.

  04 січня 2024 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.
На засіданні було розглянуто відповідно до плану роботи методичної комісії на 2023-2024 навчальний рік наступні питання:
1. Обговорення та затвердження переліку навчально  – виробничих робіт на другий семестр 2023 -2024 навчального року.

  1. Аналіз успішності учнів за І семестр 2023 – 2024 навчальний рік.
  2. Аналіз відвідування учнів за І семестр 2023-2024 навчальний рік.
  3. Обговорення заходів заохочення учнів, які успішно завершили І – семестр 2023 – 2024 навчального року.
  4. Обговорення заходів усунення прогалин знань учнів, які закінчили   І- семестр 2023 – 2024 навчального  року на середній рівень знань.

Аналіз роботи методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій
за І семестр 2023-2024 навчального року

Методична комісія працювала над методичною проблемою: «Практико-орієнтовані технології навчання, як шлях формування професійної компетенції випускника».

За звітний період було проведено 5 засідань комісії. На яких були розглянуті та схвалені поурочно-модульні плани, графіки відкритих уроків. Розроблено комплекти навчально-програмної документації для підготовки кваліфікованих робітників з професії :

7233«Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування» (1-2), 3 розрядів;  8331 « Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва» категорій «А1», «А2»; 8322»Водій автотранспортних засобів  (3 роки навчання).

8331 « Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського)  виробництва» категорій «А1», «А2», «В1» (1,3 рік навчання).

Розглянуто программу виробничої практики з професії «Слюсар з ремонту сільськогосподарських  машин та устаткування»  3го розряду

Обговорено інструкції щодо ведення навчальної документації.

Обговорено матеріал для створення єдинного середовища.

Обговорено матеріал «Педагогічні ідеї та знахідки» професійної підготовки.

Обговорено застосування сучасних технологій при змішаному навчанні.         Постійно проводилася робота щодо покращення комплексно-методичного  забезпечення навчально-виробничого процесу, вивчалися та розроблялися шляхи впровадження сучасних педагогічних та виробничих технологій.
Кожен член комісії працював над індивідуальною методичною проблемою, планував проведення відкритих уроків, доповідей, виступів.

Відповідно до плану роботи методичної комісії були обговорені та ухвалені  методичні розробки уроків : майстра виробничого навчання  Огойка Г.В з виробничого навчання на тему «Різання металу»;   майстра виробничого навчання Дехтярука Ю.М. з практичного водіння на тему «Водіння автомобіля в інтенсивному потоці» викладача з професійно-теоретичної підготовки  Трояка В.В. з предмету «Трактори» на тему «Система мащення двигуна внутрішнього згорання» ;   викладача з професійно-теоретичної підготовки  Натальчука  Юрія Івановича на тему «Механізація та автоматизація сільськогосподарського виробництва»

Обговорено відкритий урок викладача  Натальчука  Юрія Івановича з предмету « Правила дорожнього руху» на тему «Сигнали регулювальника»

За підсумками І семестру проведений аналіз роботи методичної комісії, аналіз підготовки кабінетів, майстерень, лабораторій до ІІ семестру

Робота методичної комісії за грудень 2023-2024 н.р.

07 грудня 2023 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.
На засіданні було розглянуто відповідно до плану роботи методичної комісії на 2023-2024 навчальний рік наступні питання:

  1. Аналіз результатів директорської контрольної роботи з модуля СРСГМУ-2.1 «Виконання слюсарних робіт» в групі №19
  2. Розгляд переліків та планів виробничого навчання на ІІ семестр 2023-2024 навчальний рік.

 

  1. Аналіз результатів директорської контрольної роботи з предмету «Правила дорожнього руху» в групі №18

 

  1. Аналіз роботи методичної комісії за І семестр 2023-2024 навчального року.

 

Робота методичної комісії за листопад 2023-2024 н.р.

  07 листопада 2023 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.
На засіданні було розглянуто відповідно до плану роботи методичної комісії на 2023-2024 навчальний рік наступні питання:

  1. Розгляд та затвердження завдання поетапної атастації учнів груп № 28 за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва» категорії «В1»
  2. Обговоренняметодичної розробки  з практичного водіння майстра виробничого навчання Дехтярука Ю.М. на тему «Водіння автомобіля в інтенсивному потоці»
  3. 3. Обговорення проведення уроку викладача професійно-теоретичної підготовки Натальчука Юрія Івановича присвячений тижню безпеки життєдіяльності :«Безпечна дорога до дому».
  4. Обговореннярезультатів поетапної атестації в групі №28 за професією: «Тракторист – машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва» категорія В1

Робота методичної комісії за жовтень2023-2024 н.р.

  05 жовтня 2023 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.

На засіданні було розглянуто відповідно до плану роботи методичної комісії на 2023-2024 навчальний рік наступні питання:

  1. Обговорення методичної розробки майстра виробничого навчання Огойка Г.В. з виробничого навчання на тему “Різання металу”.
  2. Обговорення матеріалу щодо оновлення комплексно – методичного забезпечення професійно – теоретичної підготовки.
  3. Розгляд та затвердження програми виробничої практики учнів груп № 28 за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» категорії «В1»
  4. 4. Обговорення методів змішаного та дистанційного навчання.
  5. 5. Обговорення план – заходу для проведення тижня сільськогосподарських професій.

Робота методичної комісії за вересень 2023-2024 н.р.

5  вересня 2023 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій

1.На засіданні було розглянуто та погоджено план роботи методичної комісії на 2023 – 2024  навчальний рік.

  1. Погоджено поурочно-тематичні плани, переліки і плани навчально-виробничих робіт на 2023 – 2024 навчальний рік.

3.Розглянуто программу виробничої практики з професії «Слюсар з ремонту сільськогосподарських  машин та устаткування  3го розряду»

  1. Розглянуто программу виробничої практики з професії Тракторист-машиніст сільськогосподарського(лісогосподарського) виробництва» категорії А2
  2. Обговорено інструкції щодо веденнянавчальноїдокументації.

6.Згідно плану роботи методичної комісії було затверджено теми методичних розробок та графік проведення відкритих уроків.

  1. Розглянуто та затверджено теми творчих робіт з професії: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва» категорії А1,А2,В3. Водій автотранспортних засобів»

Робота методичної комісії за травень 2022-2023н.р.

  04  травня  2023 року відбулося    засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.
На засіданні розглядалися наступні питання:

  1. Розглянуто та затверджено  атестаційні білети з предмету «Будова автомобіля»
  2. Розглянуто та затверджено атестаційні білети з предмету «Правила дорожнього руху»
  3. Обговорено проведення тижня безпеки руху.
  4. Обговорено заходи Всеукраїнського тижня професійної (професійно- технічної) освіти.

5.Розглянуто пропозиції щодо планування роботи методичної комісії на 2023-2024 навчальний рік .

Робота методичної комісії за квітень 2022-2023н.р.

  05  квітня 2023 року відбулося засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.
На засіданні розглядалися наступні питання:

  1. Розглянуто та затверджено програму виробничої практики учнів групи № 29 за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського)  виробництва» категорії «А1»
  2. Розглянуто та затверджено перелік письмових атестаційних робіт  у групі  №18-к. за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського(лісогосподарського) виробництва» категорії «А1»
  3. Розглянуто та затверджено перелік письмових атестаційних робіт  у групах  №19. за професією «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування» 1-2 розряду
  4. Аналіз якості знань та вмінь поетапних атестацій у групах №18-к;

№19

Робота методичної комісії за березень 2022-2023н.р.

1 березня  2023 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.
На засіданні розглядалися наступні питання:

  1. Розглянуто та затверджено програми виробничої практики учнів групи № 19 за професією «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування 1-2 розряду»
  2. Розглянуто та затверджено програми виробничої практики учнів групи № 18 за професією «Тракторист-машінист сільськогосподарського виробництва » категорії А1
  3. Розглянуто та затверджено переліку письмових атестаційних робіт та кваліфікаційних робіт у групах №39.
  4. Розроблено профорієнтаційні буклети з професій: «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування » «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва ». Водій автотранспортних засобів»
  5. Обговорено проведення тижня сільськогосподарських дисциплін.

Робота методичної комісії за лютий 2022-2023н.р.

02 лютого  2022 року відбулося засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.
На засіданні розглядалися наступні питання:

  1. Розгляд та затвердження програми виробничої практики учнів груп № 18-К за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» категорії «А1»
  2. Обговорення сучасних технологій для проведення змішаного навчання
  3. Обговорення використання інтерактивних методів навчання при професійно-практичній підготовці
  4. Обговорення використання освітньої платформи для самоосвіти.
  5. Розгляд та затвердження переліку письмових атестаційних робіт та кваліфікаційних робіт у групах №18-К.

Аналіз роботи методичної комісії 
за І семестр 2022-2023 навчального року

        Методична комісія працювала над методичною проблемою: «Практико-орієнтовані технології навчання, як шлях формування професійної компетенції випускника».
За звітний період було проведено 5 засідань комісії. На яких були розглянуті та схвалені поурочно-модульні плани, графіки відкритих уроків. Розроблено комплекти навчально-програмної документації для підготовки кваліфікованих робітників з професії :

7233«Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування» (1-2), 3 розрядів;

8331 « Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва» категорій «А1», «А2»; 8322»Водій автотранспортних засобів  (3 роки навчання).

8331 « Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського)  виробництва» категорій «А1», «А2», «В1» (1,3 рік навчання).

Розглянуто программу виробничої практики з професії «Слюсар з ремонту сільськогосподарських  машин та устаткування»  3го розряду                     Обговорено інструкції щодо ведення навчальної документації.                                            Обговорено матеріал для створення єдинного середовища.                      Обговорено матеріал «Педагогічні ідеї та знахідки» професійної підготовки. Обговорено застосування сучасних технологій при змішаному навчанні.         Постійно проводилася робота щодо покращення комплексно-методичного  забезпечення навчально-виробничого процесу, вивчалися та розроблялися шляхи впровадження сучасних педагогічних та виробничих технологій.
Кожен член комісії працював над індивідуальною методичною проблемою, планував проведення відкритих уроків, доповідей, виступів.  Відповідно до плану роботи методичної комісії були обговорені та ухвалені  методичні розробки уроків :

майстра виробничого навчання  Огойка Г.В з виробничого навчання на тему «Різання металу»;

майстра виробничого навчання Дехтярука Ю.М. з практичного водіння на тему «Водіння автомобіля в інтенсивному потоці»    викладача з професійно-теоретичної підготовки  Трояка В.В. з предмету «Трактори» на тему «Система мащення двигуна внутрішнього згорання» ;

викладача з професійно-теоретичної підготовки  Натальчука  Юрія Івановича на тему «Механізація та автоматизація сільськогосподарського виробництва»

Обговорено відкритий урок викладача  Натальчука  Юрія Івановича з предмету « Правила дорожнього руху» на тему «Сигнали регулювальника»

   За підсумками І семестру проведений аналіз роботи методичної комісії, аналіз підготовки кабінетів, майстерень, лабораторій до ІІ семестру  навчального  року.
Розглянуто план роботи методичної комісії на ІІ семестр 2022-2023 навчального року.

Робота методичної комісії за грудень 2022-2023н.р.

07 грудня 2022 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.

На засіданні було розглянуто відповідно до плану роботи методичної комісії на 2022-2023 навчальний рік наступні питання:
1. Обговорення матеріалу щодо оновлення КМЗ професійно – теоретичної підготовки з предмету «Трактори».

  1. Обговорення методичної розробки уроку викладача Натальчука  Юрія Івановича на тему «Механізація та автоматизація сільськогосподарського виробництва»
  2. Розгляд переліків та планів виробничого навчання на ІІ семестр 2022-2023 навчальний рік.
  3. Підведення підсумків роботи методичної комісії за І семестр 2022р.
  4. Аналіз навчальних досягнень учнів за І семестр 2022р.
  5. Обговорення відкритого уроку викладача Натальчука Юрія Івановича з предмету « Правила дорожнього руху» на тему «Сигнали регулювальника»

Робота методичної комісії за листопад 2022-2023н.р.

  05 листопада 2022 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.

На засіданні було розглянуто відповідно до плану роботи методичної комісії на 2022-2023 навчальний рік наступні питання:

  1. Обговоренняметодики та форми проведення уроків виробничого навчання при змішаній  формі навчання в групі №18.
  2. Обговоренняметодичної розробки Дехтярука Ю.М. з практичного водіння на тему «Водіння автомобіля в інтенсивному потоці»
  3. Обговорення проведення уроку з Безпеки дорожнього руху – «Безпечна дорога до дому».

4. Обговорення  методичної розробки Трояка В.В. з предмету «Трактори» на тему «Система мащення двигуна внутрішнього згорання»

Робота методичної комісії за жовтень 2022-2023н.р.

  05 жовтня 2022 року відбулося  засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання сільськогосподарських професій.

На засіданні було розглянуто відповідно до плану роботи методичної комісії на 2022-2023 навчальний рік наступні питання:

  1. Обговорення методичної розробоки майстра виробничого навчання Огойка Г.В. з виробничого навчання на тему “Різання металу”.
  2. Обговорення матеріалу щодо оновлення комплексно – методичного забезпечення професійно – теоретичної підготовки.
  3. Обговорення методів змішаного та дистанційного навчання.
  4. Обговорення план – заходу для проведення тижня сільськогосподарських професій.

Робота методичної комісії за вересень 2022-2023н.р.

Протягом  вересня місяця 2022 року відбулося два засідання методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчанняпрофесії «Слюсар з ремонту сільськогосподарських  машин та устаткування. Водій автотранспортних засобів категорії С. Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»

1.На засіданнях було розглянуто та погоджено план роботи методичної комісії на навчальний рік.

  1. Погоджено поурочно-тематичні плани, переліки і плани навчально-виробничих робіт на 2022 – 2023 навчальний рік.

3.Розглянуто программу виробничої практики з професії «Слюсар з ремонту сільськогосподарських  машин та устаткування  3-го розряду»

  1. Обговорено інструкції щодо веденнянавчальноїдокументації.

5.Згідно плану роботи методичної комісії було затверджено теми методичних розробок та графік проведення відкритих уроків.

Аналіз роботи методичної комісії  за ІІ семестр
20
21-2022 навчального року.

Методична комісія працювала над методичною проблемою:   «Практико – орієнтовані технології навчання, як шлях формування професійної компетенції випускника».

До складу методичної комісії входить 3 викладача професійно-теоретичної підготовки та 5 майстрів виробничого навчання.

За звітний період було проведено 6 засідань методичної комісії на яких розглядалися обмін  власного досвіду,  державні стандарти, навчальні плани, екзаменаційні матеріали, матеріали поетапних атестацій.

Постійно проводилася робота щодо покращення комплексно-методичного забезпечення навчально-виробничого процесу, вивчалися та розроблялися шляхи впровадження сучасних педагогічних та виробничих технологій.

Кожен член комісії працював над індивідуальною методичною проблемою, планував проведення відкритих уроків та позакласних заходів, доповідей, виступів.

Згідно плану були проведені і обговорені відкриті уроки:
«Підготовка МТА до основного та передпосівно гообробітку грунту» (Леонець Л.М.), «Обпилювання металу» (Новіцький В.М.), «Ознайомлення з органами керування автомобіля. Посадка на робоче місце.» (Дехтярук Ю.М.), «Надання першої допомоги при кровотечах» (Цвіркун С.М.)

Підготовлені членами комісіїдоповіді: «Обмін досвідом з провадження технологій дистанційного навчання»; «Сучасні технології для здійснення навчання в онлайн»; «Сучасні платформи  дистанційного навчання».

Проведено засідання круглого столу «Підвищення професійної компетентності», на якому обмінялись досвідом майстри виробничого навчання та викладачі професійно-теоретичноїпідготовки.
Було розглянуто і обговорено завдання для поетапної атестації здобувачів освіти груп 18; 18-к; 29; 39,з професії «Тракторист-машиніст с/г виробництва» (А1;А2) групи 19 з професії «Слюсар з ремонту с/г машин та устаткування»(1-2 розряду).

Проведено аналіз проведення поетапних атестацій в групах 18; 18-к; 29; з професії «Тракторист-машиніст с/г виробництва» (А1;А2) групи 19 з професії «Слюсар з ремонту с/г машин та устаткування»(1-2 розряду).

У ІІ семестрі були проведені директорські контрольні роботи з предметів професійно-теоретичної підготовки, зроблений аналіз та розроблені заходи по ліквідації прогалин в знанняхучнів.

Було проведено моніторингове дослідження стану підготовки кваліфікованих робітників на дистанційній формі навчання.

В кінці навчального року проведений аналіз роботи методичної комісії, аналіз підготовки кабінетів і лабораторії до нового навчального року.

Розглянуто план роботи методичної комісіїна  2022-2023 навчальний рік.